Menu
 • ZOEK EN VIND UW BRANDVEILIG PRODUCT
  x
  ETA & DoP Documenten Catalogus
  x

  Brandwerende Doorvoeringen

  Brandcompartimenten zijn de optelsom van brandwerende wanden, plafonds, deuren, glasconstructies en doorvoeringen. Want gesloten brandcompartimenten worden teniet gedaan doordat vele technische installaties zoals leidingen en buizen van sanitair en verwarming, kanalen van het ventilatiesysteem, elektra- en datakabels deze onderbreken. Doorvoeringen en hun sparingen zijn een bedreiging voor de brandwerendheid en moeten worden beveiligd tegen brand.
  Als door de sparing in een compartimenterende wand of vloer de kabels, buizen, leidingen en kanalen zijn gevoerd, moet de sparing brandveilig worden gedicht. Dit moet uiteraard op een juiste manier gebeuren. Het brandwerend systeem van Rudolf Hensel is getest volgens de EN 1366-3 norm . Tevens hebben we een KOMO-attest laten opstellen conform de BRL 2881. Hierin wordt op een heldere en eenvoudige wijze de EN 1366-3 vertaald naar praktische invulling.

  DMS Brandwerende Systemen heeft meerdere oplossingen om sparingen in zowel wand- als plafond-doorvoeringen brandwerend af te dichten.  HENSOMASTIK® 5KS
  Watergedragen endotherme coating voor doorvoeringen.

   

   

  HENSOMASTIK® ST
  Brandwerend gecoate steenwolplaat voor het afdichten van doorvoeringen. Specificaties…

   

   

  Hensomastik 5KS  is te verkrijgen in 6 en  12,5 kg emmers en in tubes van 310 ml.

   

  Systeemomschrijving Hensel 2KS/5KS

  De werkwijze voor het behandelen van een sparing die minimaal 60minuten brandwerend moet zijn, is als volgt:

  De sparing, kabelgoot en kabels worden, daar waar de Hensel mastik ST plaat komt, over een breedte van 60 mm behandeld met een laag 2KS/5KS verf. De ruimten tussen kabels worden ter plaatse van de doorvoer gevuld met Hensel 2KS/5KS pasta over een breedte van minimaal 60 mm.
  De sparing wordt gedicht met Henselmastik ST plaat, die passend rond de kabels aangebracht worden. Deze steenwolplaat en passtukken zijn/ worden aan alle zijden dekkend behandeld met Hensel 2KS/5KS pasta. Eventuele ruimten of naden tussen kabels, passtukken, kabelgoot en sparing worden gevuld met Hensel 2KS/5KS pasta.

  Nadat de sparing volledig is afgedicht wordt het geheel nogmaals behandeld met een laag 2KS/5KS verf tot er een totale laagdikte wordt verkregen voor de 2KS 2mm en de 5KS 1mm. Tevens dient men alle leidingen, buizen etc. minimaal 200mm aan beide zijden uit de sparing af te werken met 2KS/5KS verf.

  Aanduiden van de brandwerende afdichtingen door middel van herkenningssticker met een uniek nummer.

  Sparing met foto en uniek nummer opnemen in het eventueel te maken logboek ten behoeve van latere inspecties en onderhoud.

  Logboek

  De basis van een goed logboek is dat alle relevante gegevens over de brandwerendheid van uw project zijn verwerkt. In het logboek moet u onder meer een beheersprotocol en tekeningen met daarop aangegeven waar de doorvoeren zich bevinden terugvinden.

  Het logboek biedt ook ruimte voor het vermelden van specifieke afspraken en details die van toepassing zijn op uw project.  Iedere mutatie in de brandcompartimentering moet worden vermeld in het logboek. Doordat iedere afgedichte sparing is voorzien van een sticker met uniek nummer, zijn de sparingen dan gemakkelijk te identificeren.